Hoppa till innehåll

Vi bor ändå i ett bra land

Vår yngste son Adam har fått jobb.
I många länder hade personer, med liknande diagnos som Adam, gömts undan och syns inte i samhället.
I Sverige får flera av dessa personer möjlighet att gå till ett arbete och jobba efter egen förmåga. Det betyder så mycket får oss anhöriga, att känna en glädje över att vi bor i ett bra land där de funktionsnedsatta får synas – även om det är mycket som kan bli bättre.

Alla föräldrar har en gemensam fråga under tiden som barnen går i skolan: Vad ska de arbeta med som vuxna?
De flesta som växer upp har förmågan att själv välja spår i livet.
Det har inte mina pojkar, samt många andra i liknande situation. För mig och Elisabeth har det funnits en oro för vad våra pojkar ska syssla med när de vuxit upp.
Nu vet vi.
Daniel demonterar bland annat dataapparater.
Adam har mest väntat på sysselsättning – mycket på grund av pandemin. Men nu har det hänt. Falu kommun gav beskedet att han kommer att få arbeta inom parkgruppen som ska hålla rent i parker, torg och gator. När vädret blir för eländigt blir det inomhus jobb. Perfekt för Adam.

Stolt 20-åring
Det var Sveriges stoltaste och gladaste 20-åring som nyligen provade sina arbetskläder för första gången. Han var så lycklig. Adam bar kläderna som om han skulle gå på Nobel-middag.
Samtidigt gjorde hans personliga assistenter vågen eftersom Adams nya arbete bidrar till att göra deras jobb roligare och ännu mer innehållsrikt.
En av assistenterna satte till och med Adam i träning med att bära ris.
En annan assistent tog med honom för en stunds ”förarbete” innan han börjar jobbet på riktigt.
Det gäller att förbereda sig och de är härligt att se hur assistenterna engagerar sig i detta.
Vi fick bilder som visade en lycklig Adam. En av bilderna ser ni här intill.
Detta bli riktigt bra.

Olika bröder
Många ser Daniel och Adam som bröder som är väldigt lika i inställningen till livet. Nu har vi sett ytterligare ett exempel på att så är inte fallet.
Daniel är en lugnare person som gärna sitter inne och gör nytta. Han är lite av en tänkare efter sin förmåga. En livsnjutare. Han hade vägrat att ta Adams nya jobb. Daniel trivs där han är nu.
Adam vill jobba, göra nytta, helst utomhus och gärna kroppsarbete. Han skulle vantrivas på Daniels arbete och ser fram emot sina kommande arbetsuppgifter.
Men nu har båda pojkarna kommit in i ett nytt skede av livet i arbetslivet.
Jag och Elisabeth kan nu fortsätta följa våra söner på ett nytt sätt.
ANDERS HANSSON