Hoppa till innehåll

När Corona bidrar till stolthet

Finns något positivt med Corona?
Det är svårt att hitta något. Men vi har sett en viktig detalj:
Adam har fått nya inslag i vardagen som gör att han – med glädje och stolthet – utvecklas mer som människa.

Att få två utvecklingsstörda söner (Daniel och Adam) gör att man lätt ger upp.
Man älskar dem för vad de är, men kan ibland tappa det rätta drivet att stimulera dem till nya livsutmaningar, vilket inte varit fallet om de inte haft sina funktionsnedsättningar.
Men ibland kommer det positiva drivet från mest oväntade håll. Den här gången var det Corona-eländet.

Extra fritid
När Daniel inte fick gå till sin dagliga verksamhet och Adam inte kunde gå till sin gymnasieskola uppstod plötsligt så mycket extra fritid som skulle fyllas ut.
En utmaning för mig och Elisabeth, som föräldrar, samt för pojkarnas assistenter.
Vår oro att det skulle bli för mycket slötid framför tv:n blev obefogad. Pojkarna har haft fulltecknade dagar. Speciellt Adam, som de senaste veckorna, gjort många ”vuxensaker” han aldrig fått prova på tidigare.
√ Hemläxa från gymnasiet. Det har knappt hänt under hans skoltid. Men nu, bara några veckor innan han ska ta studenten, kommer läxuppgifter hemskickade med post. Lysande av lärarna och glädjande för Adam, som vuxit med uppgifterna.
√ Undervisning via data. Nyligen uppmanade hans lärare oss att installera Teams i en dator hemma. Då skulle Adam kunna ha digital kontakt med sina lärare – med hjälp av sina assistenter. Så bra och Adam blev stolt.
√ Hantlangare. När det var dags för lite renovering och liknande praktiska vårsysslor, har

Högg ved
Adam stått längst fram och vill vara hantlangare – i konkurrens med sin storebror.
Och i går kväll visade Adam oss en film som en av hans assistenter gjort. Där ser man hur Adam – försiktigt, ingen fara för hans hälsa – lär sig hugga ved på sitt eget snälla sätt. Han nästan smeker den torra veden med verktyget och lyckades sedan klyva dem. Med bra coachning av assistenten.
Adams lycka var som när August Berg sköt Leksand till SHL förra säsongen.
Det mesta av detta hade inte Adam fått prova på om vi inte haft Corona. Nu har han haft möjlighet att växa och vara stolt.
Men vi hade självfallet helst varit utan Corona-skiten. Många far ju så illa och våra pojkar är i riskzonen. Det lägger sordin på glädjen. Men det gäller att fånga det positiva i livet.
Bilden är ett filmklipp från Adams vedhuggning.
Här är en länk till filmen på Adam när han hugger ved: