Hoppa till innehåll

Tips på bra Corona-vardag

Corona sveper över världen och in i våra vardagsrum.
Samtidigt måste vi aktivt arbeta för att må bra och hitta glädjeämnen i vardagen.
Här kommer därför tips på saker som berikar livet i dessa Corona-tider.
Vi ska ju leva – inte bara överleva.
Några av dessa tips har vi också börjat testa på våra pojkar

Corona-rapporteringen i media bli alltmer oroande och ångestfyllt. Och när nyhetsrapporteringen i morse bytte ämne i lokal-tv handlade nästa rubrik om att antal självmord ökar…
Vi måste berika livet. Därför kommer här tips på trevligare vardag i dessa Coronatider.
* * *
Samla assistentgruppen med kunden. Gör ett veckoschema med positiva aktiviteter som kryddar vardagen – utöver de dagliga rutinerna.
Det kan se ut såhär: Måndag (Filmdag), Tisdag (Musikdag), Onsdag (Sällskapsspelsdag), Torsdag (Fikadag), Fredag (Mysmatdag), Lördag (Något nytt-dag), Söndag (läsdag).
Här är en förklaring…

Filmdag:
Hitta filmen eller serien som passar både kunden och assistansgruppen. Alla har inte råd med Netflix, C More eller andra filmkanaler. Då är SVT play en guldgruva som passar alla plånböcker. Youtube är också en filmskatt. Ni kanske har någon gammal dvd-film som är värd att se igen.
Det viktiga är att avsätta tid, duka upp med popcorn och titta. Kanske tillsammans med assistenten och sedan kanske resonera om filmen.

Musikdag
Vilken musik gillar du mest? Avsätt 90 minuter under dagen åt att fokuserat lyssna på din musik. Engagerat diggande till pop och rock eller njutfyllt till klassisk musik.
På Youtube finns hela konserter att se på med just dina favoritband/musiker.
Viktigt att verkligen skapa musikstunden.

Sällskapsspel
Sällskapsspel kan vara svårt för många kunder. Bland annat för mina pojkar som inte kan hantera de flesta sällskapsspelen när man sitter vid ett bord.
Men det finns ofta något spel som passar varje enskild assistentgrupp med kund.
Planera, hitta spelet, spela och ha en stund rolig till tillsammans. OBS: Snacket före och efter spelet är också en krydda. Vem vinner?

Fikadag.
De flesta gillar att fika. I dessa tider bör man fika hemma. Varför inte inleda stunden med bakning och sedan äta upp go-sakerna? Krydda fikastunden med trevliga samtal och skratt.

Mysmat-dag
Fredag kväll är en bra stund att äta favoritmys-maten. Gärna framför tv:n.
Planera och laga maten tillsammans. Börja i god tid.
Disken kan också göras till en trevlig aktivitet.

Något nytt-dag
Prova på något som ni aldrig gjort tidigare. Exempelvis måla med akvarell eller olja, börja spela ett instrument (bra kurser finns på Youtube).
Bara fantasin sätter gränser.
I helgen hade vi i min familj en grilldag i skogen med våra pojkar. Något vi inte gör så ofta. Där lärde vi dem också att göra Corona-hälsning md armbågarna, istället för att kramas.
De förstår inte problemet med Corona, men här blev det lustfyllt för dem att göra något nytt och rätt. SE BILDEN

Läsdag
Stäng av omvärlden under en till två timmar. Sätt dig eller lägg dig bekvämt tillsammans med någon gott att dricka eller tugga på. Ta fram en bra bok och läs.
Tips till er som inte kan läsa av olika skäl: Lyssna på en ljudbok eller på en podd. Sveriges radio har bra podd-program för alla önskemål.
Detta kan kunden göra antingen själv eller tillsammans med sin assistent som är i tjänst.
* * *
Flera av er kanske hittar på andra trevliga aktiviteter. Det viktiga är att göra saker som gör vardagen roligare som en motvikt till dessa tunga Corona-tider.
Till sist: Glöm inte att granska nyhetsrapporteringen källkritiskt. Folkhälsoinstitutets hemsida är en bra faktabas.