Hoppa till innehåll

Profilen: Ingela Högdahl assistenterna är ljuset

En berg- och dalbana mellan glädje, förtvivlan, hopp, oro och mycket kärlek.
Så kan man beskriva livet hos Ingela Högdahl, från Sundsvall, som är mamma, assistent och arbetsledare till två autistiska barn – Malcolm, 21 och Nike, 20.

– Det är mer knäckande att hela tiden slåss för deras rättigheter än att vara förälder till en ungdom som är i behov av tillexempel LSS. För många funkisfamiljer är det tack vare föräldrarna som det går ihop överhuvudtaget. Jag är rätt kritisk till hur stödet kring våra barn fungerar. Eller inte fungerar rättare sagt, säger Ingela Högdahl – en av många föräldrar till funktionsnedsatta som gör så stor nytta och är vardagshjältar.
Familjen Högdahl har haft utmaningar. Värst var när det när beskedet kom att deras båda barn var autistiska med utvecklingsstörning:
– Då var vi långt nere på botten. Men det var bara att spotta i nävarna och resa sig, berättar Ingela Högdahl.
Familjen fick sedan en lillebror och en lillasyster till Malcolm och Nike. Familjen Högdahl fick positiv kraft. De har ingen diagnos.

Ingen daglig verksamhet
Men ett samhälle, som inte alltid fungerar som det ska, har bidragit till att föräldrarna har fått kämpa ovanligt för att Malcolm och Nike ska ha ett bra liv.
Nu är det mest akuta att Malcolm inte fått någon daglig verksamhet, trots att han slutade gymnasiet för åtta månader sedan.
Ingela Högdahl är irriterad när hon beskriver det tuffa situationen att Malcolm inte har någon sysselsättning på dagarna och till sommaren slutar Nike skolan.
Hon berättar om oro och om det faktum att assistanstimmarna för Malcolm har plötsligt tog slut eftersom han inte har daglig verksamhet och att kommunen inte kan ge något besked och framtiden för honom.
– Nu har vi i alla fall fått fler timmar tillfälligt, säger hon.

Bra assistenter
Men samtidigt finns också ljuspunkter i vardagen. Där lyfter hon assistansgruppen till syskonparet.
– Vi har fyra assistenter plus inhoppare. De är fantastiskt duktiga och betyder så mycket. Exempelvis slutade en av dem jobbet som elevassistent när Malcolm lämnade skolan för att bli hans assistent. Det var fint och värdefullt, menar Ingela Högdahl.
Pappa Niklas och mamma Ingela är arbetsledare, assistenter och finns med i den dagliga verksamheten kring barnen. Dessutom driver de eget företag.
Niklas kör bland annat lastbil men är också plåtslagare och ekektriker och Ingela är frilansjournalist.
– Detta är en bra lösning för oss, säger Ingela Högdahl samtidigt som hon signalerar att det finns många framtida frågor, i närtid och längre fram i tiden, som måste få en lösning.
– Så länge vi föräldrar finns i livet kommer vi att göra allt för dem. Men jag är orolig för framtiden. Har inte varit det förut, men nu är jag det. Det känns ibland som att allt har blivit sämre; inom kommunen, socialtjänsten, habiliteringen och LSS. Bara det att det inte går få till en daglig verksamhet.
Samtidigt understryker Ingela Högdahl hur viktigt det är att också tänka på sina två barn som inte har funktionsnedsättning. De måste också få ta plats…
– Jag hoppas att vi har lyckats med det och att de känner sig sedda.
På bilden syns Ingela Högdahl och dottern Nike i bakgrunden.

Fakta/Ingela Högdahl
Bort: Sundsvall.
Ålder: 50.
Familj: Man och fyra barn.
Fritidsintressen: Gå ut med hunden och koppla av genom att titta på engelska deckarserier.