Hoppa till innehåll

Visa både glädje och den ärliga vardagen

Anders Hansson 16 februari – Ny bloggtext
De som är funktionsnedsatta i Sverige är lyckliga, glada och har ett bekymmersfritt liv tillsammans med sina anhöriga. Speciellt de som har en psykisk funktionsnedsättning.
Den bilden är lätt av tro genom det som ofta kommuniceras ut via media.
Sällan skildras den mörka vardagen, oron och ångesten. Det kan vara jobbigt för den breda allmänheten.

Nu är det viktigt att ni uppfattar mig rätt.
Det är fantastiskt när TV skildrar goda exempel på glada personer med funktionsnedsättning i vardagen.
Det skapar tårar och berörelse att ske showgrupper med funktionsnedsatta. Där finns äkta glädje.
Men alltför ofta glömmer många helheten.

Klämkäckt
Som när tv-reportern glatt och klämkäckt förklarar att nu ska ni tittare får träffa dessa personer (med psykisk funktionsnedsättning) och de är ju så trevliga och charmiga. Punkt. Inget mer. Ingen förklaring i påannonsen om den jobbiga sidan i deras liv.
Eller när politiker tittar på en show med funktionsnedsatta och därefter snabbt är framme och gratulerar och förklarar hur duktiga de är. Sedan är många av dessa politiker borta, eller inte förstår sammanhanget när de ska skapa förutsättningar för en bra vardag för dessa människor.
Det glada, positiva och klämkäcka bemötandet av dessa personer i samhället är viktigt. Det skapar en grund för att de uppmärksammas och finns.
Men alltför ofta glöms helheten bort i vardagen.
Hur är den riktiga vardagen i Sverige för människor med funktionsnedsättningar? Visst, där finns glädjen och stoltheten. Men alla bekymmer, oro för LSS, assistans, sjukhusbesök, ångest, oro och anhörigas förtvivlan och ängslan glöms ofta bort.
Detta är jobbigt att lyfta fram.

Gilla-klick
Ett inlägg på Facebook, som handlar om funktionsnedsatta som på olika sätt är glada i livet får betydligt med gilla-klick jämfört med ett inlägg om familjen som nekas assistans till sin dotter. Där är det plötsligt jobbigt. Där är något många inte vill se.
Ni förstår min poäng. Se gärna inslag, dokumentärer filmer och shower om/av funktionsnedsatta. Se, gläds och njut. De är ju så duktiga. Men glöm inte vardagen för dessa människor. Där finns de verkliga utmaningarna. Här har vi de verkliga hjältarna.
Glada Hudik är ett exempel på hur man verkligen lyckats kombinera insikten av glädje på scenen och utmaningarna i vardagen i sina produktioner. De ska ha stor eloge för detta.
Måns Möllers show – ”Jävla pajas” – är ett annat bra exempel.
Fler kan lära av dem.