Hoppa till innehåll

När inte barnen bjuds på kalas

Jag och Elisabeth såg tv-programmet Stjärnorna på slottet som går på SVT.
Vi skulle ha en trevlig och avkopplande underhållning. Pojkarna var nämligen hos sina assistenter.
Måns Möller som var huvudperson på slottet och det blev en riktig känslostorm hos oss.
Det brände till när vi mindes att våra pojkar, speciellt Adam, aldrig blev bjuden på barnkalas. Plötsligt kom många minnen från pojkarnas barndom som skakade om.

Måns Möller är en av Sveriges mest uppskattade komiker. Flera gånger har han berättat om sin son Viggo som har autism. Hans show kring detta är så bra och hans initiativ med Viggo Foundation är lysande.
Om detta berättade Måns Möller när det var hans dag på slottet. Det var gripande och igenkännande när han beskrev sin oro och förtvivlan över att sonen inte skulle bli den pojk han förväntat sig.
Det var sedan härligt att se aktiviteten när ungdomar med funktionsnedsättning cyklade med dessa stjärnor på slottet och avslutade aktiviteten med korv och godisstund.
Jag blev så glad när Måns Möller sedan betonade vikten av att förstärka det som dessa funktionsnedsatta ungdomar klarar av att göra och inte fokusera på det saker de har svårt för.
Så kom Måns Möller in på det faktum att hans son aldrig blev bjuden på kalas. Med all rätt var det viktigt för Måns Möller, som verkligen har lidit mycket över det faktum att hans pojke inte fick gå på barnkalas. Något som är självklart för de flesta barnföräldrar.

Inte bjudna
Våra pojkar fick inte heller så på barnkalas. Okej, Daniel blev bjuden på ett kalas när han var liten. En pappa med stort hjärta hörde att han inte var bjuden och såg till att han fick vara med. Sedan hade vi något barnkalas för andra funktionsnedsatta. Därefter ebbade allt ut.
Adam fick inte gå på kalas och när han fyllde år blev det mest familjekalas. Adam har aldrig upplevt barnkalas.
Därför skar det i hjärtat när Måns Möller så ofta nämnde sin besvikelse att hans son Viggo aldrig blev bjuden. Vi kände igen det. Ska det vara så?
Här kan det vara en idé för assistansbolag, träningsskola och liknande verksamheter att tillsammans med anhöriga erbjuda att arrangera kalas för de som fyller. Det skulle betyda så mycket för så många. För det var så fint att höra Måns Möller berätta att på hans sons skola blev alla bjudna på kalas.
FOTNOT: Bilden är tagen från skärmen och visar Måns Möller i SVT-programmet Stjärnorna på slottet.