Hoppa till innehåll

Lystra satsar på en trygg framtid

Lystras organisation genomgår en förändring. Åtgärderna syftar till att ekonomiskt rusta företaget för framtiden och skapa större möjligheter att erbjuda bra och trygg assistans utifrån den värdegrund som alltid har präglat verksamheten.
– Organisationsförändringen ska inte påverka våra kunders situation eller den dagliga assistansverksamheten, säger Christian Paulsson (bilden), som är VD och koncernchef i Formar Assistans där Lystra ingår.

Lystra har haft ekonomiska utmaningar, som måste få en lösning för att företaget på sikt ska kunna erbjuda en bra och trygg assistans. Därför görs nu denna organisationsförändring som bland annat innebär en minskning av personalstyrkan, främst inom den administrativa delen.
– Genom att stärka ekonomin och skapa en effektivare organisation, får bland annat uppdragscheferna större möjlighet att tillbringa mer tid med våra kunder. Vi måste värna om vår värdegrund och leverera en assistans som det var tänkt från början, säger Christian Paulsson.
Han betonar vikten av att nu inleda offensiva framtidssatsningar som ska stärka företaget och utveckla verksamheten.
– Vi ska bygga framåt, men måste ha allt i ordning och stark ekonomi för att klara detta, menar Christian Paulsson.
* På vilket sätt ska verksamheten utvecklas?
– Inom den här branschen, som har låga marginaler, är det viktigt både med storleken på verksamheten och att ha en rätt utformad organisation för att få långsiktig lönsamhet. Blir vi en koncern med flera dotterbolag skapas en bättre kostnadstäckning om vi exempelvis har samma ekonomi- och löneavdelning.
* I dag heter koncernen Formar Assistans AB och innehåller dotterbolagen Lystra Personlig Assistans AB och Bra Liv Sverige AB. Innebär det att funktioner som ekonomi, HR, sälj och kvalitet kommer att ligga under Formar Assistans?
– Just det, så är det tänkt. Det innebär att Lystra och Bra Liv kan fokusera på den operativa verksamheten. Samtidigt har vi planer på fler förvärv av assistansföretag. Diskussioner pågår med ett antal andra företag och vi arbetar aktivt med att komma i kontakt med fler. Det handlar alltså om att skapa samordningsfördelar som ger bra lönsamhet i längden. Det innebär trygghet för både kunder och medarbetare.
* Hur kommer den dagliga verksamheten att se ut inom Lystra?
– Hasse Wennström, som är VD i Lystra kommer att värna om kunderna, medarbetarna och den dagliga verksamheten. Där har Hasse en stor och lång erfarenhet. Jag blir en ”tillväxtgeneral” med ansvar för förvärv och andra expansiva planer framåt.
* Vad händer inom Bra Liv?
– Där fortsätter verksamheten som vanligt tills vidare, under ledning av Emelie Karlsson.
* Du tillträdde som koncernchef i somras. Vad är ditt spontana intryck av Lystra?
– Det är ett glatt och genuint företag, med medarbetare som verkligen vill leverera bra assistans. Det gillar jag.

Fakta/Christian Paulsson
Gör: VD och koncernchef i Formar Assistans
Bakgrund: Har en bakgrund som styrelseordförande och VD i Livihopgruppen.
Har också varit VD och chef företagsförvärv på programvaruföretaget IBS och har en lång erfarenhet inom finansbranschen. Är styrelseordförande i kuvert- och förpackningstillverkaren Bong AB.
Bor: Sollentuna utanför Stockholm.
Ålder: 43.
Familj: Fru och två barn.
Fritidsintresse: Jakt, ofta vildsvin och rådjur. Lagar gärna mat.
Detta visste ni inte om Christian Paulsson: Laddar sin egen ammunition från kulor och krut.

Fakta/Formar-koncernen
Moderbolag:
√ Formar Assistans AB (VD och Koncernchef: Christian Paulsson).
Dotterbolag:
√ Lystra Personlig Assistans AB (VD: Hasse Wennström) Hemsida: www.lystrassistans
√ Bra Liv Sverige AB (Operativ chef: Emelie Karlsson, från oktober) Hemsida: www.bralivsverige.se