Hoppa till innehåll

Varför får inte funktionsnedsatta vara fina och stolta?

Anders Hansson 7 juli – Ny bloggtext
Hade den här veckan tänkt skriva om sommarförväntningar med mina pojkar.
Men detta kommer istället handla om att Försäkringskassan tycker att funktionsnedsatta kvinnor, och män, inte behöva göra sig fina.
Nu får det vara nog!

Det handlar om att Försäkringskassan har bestämt att sminkning inte är ett grundläggande behov, som exempelvis personlig hygien, måltider, av- och påklädning samt kommunikation.
Det finns en 25-åring kvinna, med funktionsnedsättning, som fått avslag för assistanshjälp med sminkning. Hon gav sig inte och nu har frågan fått prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen. Starkt av henne!
Men att det ska behöva gå så långt!
Hur länge ska samhället, och främst politikerna, fortsätta acceptera att den stora maktinstansen Försäkringskassan ska tillåtas fortsätta kränka funktionsnedsatta med sina förfärliga tolkningar av LSS. Nu är det sminkning, vad händer sedan?

Kränkning
För detta är en kränkning. Det handlar om att sminka sig och göra sig fin, bidrar till att öka självförtroendet och självkänslan hos många kvinnor – samt hos män som önskar det.
Detta måste samhället respektera.
För många funktionsnedsatta, som har så stora utmaningar i livet, kan möjligheten att få göra sig fin, bidra till att de orkar vara stolta och tro på sig själv när de beger sig ut och möter människor.
Även funktionsnedsatta har känslor och vill vara fina i olika sammanhang. De handlar ju om att leva och inte bara överleva.
Men detta behov anser Försäkringskassan att funktionsnedsatta inte har. För mig känns det som att Försäkringskassan vill effektivisera LSS likt produktionsverksamheten i en fabrik.
Tänk att allt detta mot funktionsnedsatta började 2015 när finansminister Magdalena Andersson började ifrågasätta LSS.
Nu är frågan om Försäkringskassan kommer att rätta sig efter en eventuell dom som skulle ger den 25-åriga kvinnan rätt? Försäkringskassan har tidigare gått emot tydliga domar.

Politikerna tysta
Vad gör politikerna? Ingenting! I samband med veckan i Almedalen har assistansen blivit en ickefråga både bland politiker, media och många opinionsbildare.
Nu har politikerna verkligen lyckats begrava assistansfrågan under välviljans våta filt.
Inom det politiska samtalet är det numer mycket prat och lite verkstad. Flera av dem som inför valet pratade om att värna LSS har tystnat.
Jag är besviken och rädd!
Till er som vill sminka er och göra er vackra i sommar: Hoppas ni får den möjligheten, ni förtjänar att vara stolta och vackra!
Själv ser jag fram emot att ha sommarkul med pojkarna.
Ha en bra sommar allihopa!