Hoppa till innehåll

Profilen: Katarina Wennerhult vill stötta assistenterna

Den 1 februari började Katarina Wennerhult jobbet som uppdragschef på Lystra i Falun.
Det var starten på en möjlighet att få hjälpa andra och själv växa som människa.
– För mig betyder det mycket att få göra skillnad och jobba med något som kan bli till nytta för andra, säger hon.

Katarina Wennerhult berättar han hon haft en brokig yrkeskarriär som innehållit allt ifrån att driva ett eget företag, som erbjuder yogatjänster, till att vara administratör på SRF-konsult, samt verksam inom Motormännens Riksförbund.
– Nu känns det som jag fått möjlighet att komma ut i verkligen och möta människor. En sådan fin känsla.
Katarina Wennerhult berättar att Monica Malm, redan anställd uppdragschef på Lystra i Falun, inspirerade henne till att söka jobbet om uppdragschef. De var skolkompisar och båda ingick i gruppen Troll, som var så framgångsrikt i början av 1990-talet.
– Jo, det var Monica som triggade mig att söka och i dag kan jag säga att det blev så rätt, menar Katarina Wennerhult, som verkligen har fått en rivstart och kommit direkt in i hetluften.
– Det är bra. Jag fick hoppa in direkt, men har haft ett skyddsnät genom mycket fina kollegor.

Engagemang
Katarina Wennerhult berättar om sitt engagemang för kunderna. Om  viljan att verkligen följa upp hur de mår och har för tankar kring livet. Ett par av dem besöker hon regelbundet.
Men hon har också lika stort fokus på de personliga assistenterna. Den yrkesgrupp som direkt bidrar till att kunderna har ett bra liv.
– Jag vill verkligen bidra till att assistenterna trivs med jobbet och inte känner den stress som kan göra dagarna jobbiga. Där har jag hjälp av min erfarenhet som yogainstruktör.De måste ta hand om sig själva för att helheten ska bli bra.

Om yrket
Men den största erfarenheten som Katarina Wennerhult redan fått på jobbet är synen på yrket personlig assistans.
– Tyvärr har många intrycket att vem som helst kan bli assistent och att det är ett jobb som alla kan bli. Så är det absolut inte. Jag vill verkligen lyfta fram det ansvar som finns inom yrket. Det är ett viktigt yrke som innebär att man måste kunna lyssna och följa kundens önskan.
Det kan inte vem som helst göra. En bra assistent behöver ha en viss livserfarenhet och kan ställa sig själv åt sidan och verkligen uppfylla kundens behov. I bland ska man  kunna ligga ett steg före.
När den här intervjun görs har Katarina Wennerhult precis kommit från en från en mässa (bilden) där hon tillsammans med kollegor marknadsfört Lystra som en bra arbetsgivare för personliga assistenter.
– Det var så roligt. Jag gillar verkligen att jobba på mässor och möta folk. Dessutom är det viktigt att vi hela tiden verkar för att locka fler till att vilka jobba på vårt företag.

Fakta/ Katarina Wennerhult
Gör: Uppdragschef i Falun.
Ålder:47.
Bor:Falun.
Familj:Dotter, sambo och hund.
Fritidsintresse:Kavla i lera (keramik) och göra muggar och fat. Utöva yoga, åka skidor och cykla.
Detta visste ni inte om Katarina Wennerhult:”Jag har stoppat ett tåg. Det var på perrongen i Falun. Jag skulle till Gävle, men råkade hoppa på tåget till Borlänge. Precis när tåget började gå upptäckte jag misstaget och kunde bankade på till lokföraren, som stannade och jag fick hoppa av. Det blev applåder bland de andra passagerarna.”