Hoppa till innehåll

Farlig LSS-propaganda från politikerna

Anders Hansson 12 april – Ny bloggtext
En av toppnyheterna på morgonen: I vårbudgeten skjuter regeringen till 150 miljoner kronor till LSS. En politisk bedömare säger i tv att LSS är vinnare i denna budget.
Så bra, tänker många och går vidare i livet.
Men verkligheten är en annan.
Är regeringen, där också Liberalerna och Centerpartiet finns med i Januariöverenskommelsen, på väg att lura befolkningen angående LSS?
Det kan i förlängningen vara livsfarligt för de berörda funktionsnedsatta.

Verkligheten beskrivs så bra i en artikel som publicerades i Dagens Nyheter den 10 april. Läs ingressen:
”Alla som har rätt till assistans ska få det. Så lät det före valet. Men satsningen i vårbudgeten är endast riktade till ett 50-tal personer som har behov av hjälp med andning och sondmatning. De närmare 2 000 individer som hittills förlorat sin rätt sitt personlig assistans står fortfarande utan.”
Artikeln fortsätter sedan berätta om Richard Benckert Blomberg, 21, som 2016, över en natt, förlorade all statlig assistans. Ytterligare 2 000 personer blev av med assistans under dessa mörka år.
I Januariöverenskommelsen som slöts mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet, signalerades att nu skulle det bli en lösning för de som är i beroende av LSS.
Jag trodde på bättre tider. Flera av mina vänner, som inte berörs men känt medkänsla, gratulerade och gick sedan vidare i liva liv.
Men detta känns nu som en LSS-propaganda, som i längden kan vara livsfarligt för de funktionsnedsatta.

Otäck signal
För det är ju så att den allmänna opinionen i Sverige varit till hjälp för de funktionsnedsatta i kampen för LSS . Utan denna opinion skulle inte den tidigare S-regeringen fryst sin kamp för LSS samtidigt som flera partier skulle lyfta detta som en viktig valfråga.
Om den nuvarande regeringen nu går ut med signaler om att LSS ska återställas och pekar på punkt 64 i Januariöverenskommelsen finns en risk att många känner att saken är nu klar. Det är dags att gå vidare till nästa orättvisa i samhället.
LSS blir inte längre viktigt och kvar står alla de tusentals som blev av med assistansen utan att någon hjälper dem. Där är situationen är akut för så många.

Tänkvärd fråga
I DN-artikeln tycker Kerstin Benckert, som är mamma Richard, det är konstigt att det 2015 räckte med ett regleringsbrev från regeringen för att Försäkringskassan direkt kunde dra ner på assistansen. Nu frågar hon varför det inte räcker med ett nytt regleringsbrev till Försäkringskassan så att de som blivit av med sin assistans ska få den tillbaka.
I artikeln skyller ansvarig minister, Lena Hallengren, på att det behövs lagändringar för att det ska bli bättre. Det fungerar inte längre med nya regleringsbrev.
”Hade det bara räckt med ett regleringsbrev skulle vi kunnat agera snabbare, men de styr vår lagstiftning. När en ny lag finns på plats kan se som anser sig ha behov av personlig assistans söka igen.”
Hallå! Hon svarade inte på frågan. Det räckte med ett regleringsbrev för att skada LSS, men det räcker inte med ett nytt för att återställa det som varit. Här måste regeringen vara med tydlig. Samtidigt kräver hon – okänsligt – att de som är behov av assistans ska vänta på en ny lag. Här finns det många som inte har tid att vänta på något som S-regeringen kraschat med sitt regleringsbrev.
Samtidigt ”satsar” regringen 150 miljoner på LSS som räcker till 50 personer när 2 000 blivit av med sin assistans. Denna budget visar att kampen för assistansen inte är över.
Maria Persdotter, ordförande i RBU, har en mycket bra kommentar om anslagen till LSS i vårbudgeten: ”Det är som om någon skulle ta ifrån dig en hel veckas förbrukning av mat och ge dig ett russin tillbaka.”
FOTNOT: Bilden är ett klipp från DN-artikeln den 10 april 2019.