Hoppa till innehåll
Lystrapodden400

Lystrapodden

En podcast med fokus på personlig assistans och funktionsvariationer. Målsättningen är att ge er lyssnare en variationsrik podcast byggd på diskussioner, spännande gäster och aktuella skeenden.

Två säsonger har hittills producerats (hösten 2014 samt våren 2015). Lystrapodden finns på iTunes där alla avsnitt finns tillgängliga. Det går också bra att lyssna via ACast.

Du kan alltid nå oss med tankar, kommentarer eller önskemål på e-post: podcast@lystraassistans.se.

 

Säsong 2: Avsnitt 6: Kicki Bergsten

15.05.26 Kicki Bergsten har ägnat en stor del av sitt liv åt att ge ungdomar med funktionsnedsättningar möjligheten att spela teater inför publik. Ur detta engagemang uppstod den populära showen Revyresan i Borlänge. Emma Bergsten leder ett personligt samtal om livet och glädjen på och bakom scenen.

Kicki Bergsten2

I avsnitt 6 gästar Kicki Bergsten Emma i Lystrapodden.

Nerladdning för att lyssna offline: Klicka här

För att prenumerera i iTunes klicka här: Lägg till i iTunesiTunes

För att lägga till i RSS-läsare klicka här: Prenumerera på RSS-flöde RSS

 

Säsong 2: Avsnitt 5: Eric Löwenthal

15.05.05 Komikern Eric Löwenthal har hyllats för sin föreställning ”Fadern – I faderns, sonens och Försäkringskassans namn”, där han öppenhjärtigt berättar om livssituationen för sig och sin son, som är född med en funktionsnedsättning. I mötet med Lystrapoddens Emma Bergsten fortsätter och fördjupas berättelsen, där både allvar och humor får ta plats.

Eric Lowenthal

Emma gästas av Eric Löwenthal i avsnitt 5.

Nerladdning för att lyssna offline: Klicka här

För att prenumerera i iTunes klicka här: Lägg till i iTunesiTunes

För att lägga till i RSS-läsare klicka här: Prenumerera på RSS-flöde RSS

 

Säsong 2: Avsnitt 4: Fredrik Lindström

15.04.14 I ett personligt möte med Lystrapoddens Emma Bergsten berättar tillgänglighetsexperten och idrottaren Fredrik Lindström om sitt liv. Han föddes med ryggmärgsbråck men genom idrotten har hans livsmotto varit att inget är omöjligt! Det blir prat om uppväxten med mobbning, men även om faderskap och tillgänglighet.

Fredrik Lindström

Fredrik Lindström gästar Emma i avsnitt 4.

Nerladdning för att lyssna offline: Klicka här

För att prenumerera i iTunes klicka här: Lägg till i iTunesiTunes

För att lägga till i RSS-läsare klicka här: Prenumerera på RSS-flöde RSS

 

Säsong 2: Avsnitt 3: Lennart Axelsson

15.03.24 I detta avsnitt skickar Lystrapoddens programledare Emma Bergsten iväg Lystras marknadschef Daniel Lindkvist till Riksdagshuset. Där intervjuar han socialdemokraten Lennart Axelsson, nuvarande ledamot och före detta ordförande i Socialutskottet. Det blir ett lika intressant som initierat samtal runt politik, framtiden för LSS och privata alternativ inom vård och omsorg.

Lennart Axelsson

Lennart Axelsson blir intervjuad av Daniel Lindkvist i avsnitt 3.

Nerladdning för att lyssna offline: Klicka här

För att prenumerera i iTunes klicka här: Lägg till i iTunesiTunes

För att lägga till i RSS-läsare klicka här: Prenumerera på RSS-flöde RSS

 

Säsong 2: Avsnitt 2: Mats Román

15.03.05 Kärleken besegrar allt! Det är Mats och Fia Román ett värmande bevis på. Trots det svåra beskedet att Fia fått ALS och en alltmer komplicerad vardag, växte längtan efter ett gemensamt barn fram. Förra året kom deras ”kärleksmirakel” Freja till världen.
Hör Lystrapoddens Emma Bergsten i ett förtroligt samtal med Mats om kärleken och sjukdomens inverkan på den, hustruns välbesökta blogg ”Fia defeating ALS” och om att leva med assistenter i hemmet.

Lystrapodden Fia Mats1

Mats Román gästar Lystrapodden i avsnitt 2.

Nerladdning för att lyssna offline: Klicka här

För att prenumerera i iTunes klicka här: Lägg till i iTunesiTunes

För att lägga till i RSS-läsare klicka här: Prenumerera på RSS-flöde RSS

 

Säsong 2: Avsnitt 1: Carina Köhler

15.02.10 I säsongens första avsnitt träffar Emma Bergsten Carina Köhler som sitter med i styrelsen för föreningen Kung av livet. Det blir ett personligt samtal om att vara ensamstående mor till en dotter med ADHD, att få diagnos först vid sexton års ålder, och vändningen i livet i och med arbetet och gemenskapen föräldrar emellan i den ideella föreningen Kung över livet. Där kämpar man oförtröttligt för en ökad tolerans i samhället för dem med diagnoser som ryms inom  NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar).

Carina Köhler

Carina Köhler gästar i avsnitt 1.

Nerladdning för att lyssna offline: Klicka här

För att prenumerera i iTunes klicka här: Lägg till i iTunesiTunes

För att lägga till i RSS-läsare klicka här: Prenumerera på RSS-flöde RSS

Säsong 1: Avsnitt 7: Sosso Milegrim

14.10.21 Lystrapodden åkte till Uppsala för att träffa den smått legendariska funkis-ikonen Sosso Milegrim. Det blev ett spännande samtal om hennes händelserika liv med resor över världen till att vara en förebild för andra genom rollen som föreläsare om livskvalitet, oavsett funktionsvariation.

Sosso Podcast

Sosso Milegrim gästar oss i avsnitt 7.

Nerladdning för att lyssna offline: Klicka här

För att prenumerera i iTunes klicka här: Lägg till i iTunesiTunes

För att lägga till i RSS-läsare klicka här: Prenumerera på RSS-flöde RSS

 

Säsong 1: Avsnitt 6: Stefan Olsson

14.09.30 Det har blivit dags för avsnitt sex och gäst denna gång är ingen mindre än tenniskonstnären och atleten Stefan Olsson! Nu kan han, förutom OS guld i paralympics i London 2012 lägga till medverkan i vår podd i sitt CV. Vi diskuterar hans uppväxt i Dalarna, livet som tennisproffs, framtiden och mycket mer.

Podden-EP6-Stefan Ohlsson

Stefan Olsson gästar oss i avsnitt 6.

Nerladdning för att lyssna offline: Klicka här

För att prenumerera i iTunes klicka här: Lägg till i iTunesiTunes

För att lägga till i RSS-läsare klicka här: Prenumerera på RSS-flöde RSS

 

Säsong 1: Avsnitt 5: Anders Hansson

14.09.09 I avsnitt fem möter vi inspiratören och författaren bakom boken ”Pojkarna: En berättelse om två utvecklingsstörda bröder”, Anders Hansson! Vi pratar om sjukhusets hanterande utav hans söner, hur Anders fick idén om att skriva boken och hur man väljer rätt assistans. Detta och mycket mer i Avsnitt fem alltså!

AndersHanssonPodcastSmall

Föreläsaren, inspiratören och författaren Anders Hansson gästar oss i avsnitt fem.

Nerladdning för att lyssna offline: Klicka här

För att prenumerera i iTunes klicka här: Lägg till i iTunesiTunes

För att lägga till i RSS-läsare klicka här: Prenumerera på RSS-flöde RSS

 

Säsong 1: Avsnitt 4: Helene Tiger

14.08.09 I det fjärde avsnittet utav ”en bild av verkligheten” träffar Christoffer Helene Tiger. För fyra år sedan vändes livet upp och ner för Hennes man Ola och även för henne själv. Ola var med i en trafikolycka som ledde till att han idag är i behov utav assistans.

helenetiger

Helene Tiger

Nerladdning för att lyssna offline: Klicka här

För att prenumerera i iTunes klicka här: Lägg till i iTunesiTunes

För att lägga till i RSS-läsare klicka här: Prenumerera på RSS-flöde RSS

 

Säsong 1: Avsnitt 3:  Björn Modén

14.07.29 Christoffer Ståhl träffar Björn Modén, VD på Lystra personlig assistans i det tredje avsnittet! Det som tas upp är Björns roll i företaget Lystra personlig assistans, hur Almedalsveckan som han besökte var, vad man som assistansberättigad ska akta sig för när man väljer assistansbolag och mycket mycket mer.

Under inspelningen utav avsnittet så uppstod det tekniska problem med mikrofonen och på grund utav detta så har vi även gjort en textversion utav intervjun som ni kan läsa här:En bild av verkligheten – Björn Modén

Björn Moden Podcast bild

Björn Modén, VD på Lystra personlig assistans

Nerladdning för att lyssna offline: Klicka här

För att prenumerera i iTunes klicka här: Lägg till i iTunesiTunes

För att lägga till i RSS-läsare klicka här: Prenumerera på RSS-flöde RSS

 

Säsong 1: Avsnitt 2: Christian Wass

14.06.03 På ett ögonblick förändrades allt. När Christian Wass var 20 år gammal hade han en ganska klar bild över hur livet skulle se ut. Han skulle plugga till civilekonom och skaffa sig ett välavlönat jobb inom finansbranschen. Ett olyckligt dyk från en badbrygga gjorde honom förlamad från bröstet och nedåt, samt delvis i armarna. Plötsligt var Christian fråntagen i princip alla sina fysiska förmågor och fick lära sig allt från början.

I avsnitt nummer två träffar Christoffer Ståhl författaren, föreläsaren och förändringsproffset Christian Wass och vi får ta del av historien om hur hans liv förändrades dramatiskt en sommardag för 20 år sedan och hur det sedan blivit.

christian wass 07           bok

Christian Wass, förändringsproffs, föreläsare och författare.

Nerladdning för att lyssna offline: Klicka här

För att prenumerera i iTunes klicka här: Lägg till i iTunesiTunes

För att lägga till i RSS-läsare klicka här: Prenumerera på RSS-flöde RSS

 

 Säsong 1: Avsnitt 1: Assistansval2014

14.05.20 Lystrapoddens programledare Christoffer Ståhl träffar Michael Eriksson, redaktör för Assistansval2014.se och Daniel Lindkvist, marknadschef på Lystra personlig assistans och pratar om lanseringen av Assistansval2014, vad det är och hur det politiska nuläget ser ut.

MichaelDanielPodcastSmall

(T.V) Michael Eriksson och (T.H) Daniel Lindkvist

Nerladdning för att lyssna offline: Klicka här

För att prenumerera i iTunes klicka här: Lägg till i iTunesiTunes

För att lägga till i RSS-läsare klicka här: Prenumerera på RSS-flöde RSS