Heja på Curira-åkarna i Vasaloppet

På söndag är det dags för ett av årets stora tv-stunder: Direktsändningen av Vasaloppet som lockar miljonpublik.
I år har alla inom Curira gruppen tre egna favoriter att heja på: Klas Nilsson, Johan Lövgren och Niklas Henriksson som bildar Team Curira.
– Vi känner stödet och är tacksamma för det. Nu ber vi om tålamod på söndag. Det är inte förrän mot slutet vi ska vara aktiva och synas längst fram, säger Klas Nilsson.

I fjol kom Klas Nilsson femma och blev bäste svensk i Vasaloppet. Johan Lövgren kom på 15:e plats och Niklas Henriksson blev 19:e åkare. Därför får de också nummerlapparna 5 – 15 – 19 i årets Vasalopp. Bara så ni vet vilka som vi ska hålla ögonen på.
Detta är nämligen tre åkare som vet hur man gör för att åka fort de 90 kilometerna mellan Sälen och Mora. Klas Nilsson förklarar segertaktiken.
– Det gäller att vänta med att vara längst fram i täten förrän vid rätt tillfälle mot slutet. I början är det bäst att ligga topp 10-30 i huvudklungan beroende på hur snabbt det går. Vi kommer att ha koll på de andra segeraspiranterna och vara beredd när avgörandet sker.
Han fortsätter:
Efter Hökberg (20 kilometer från mål) kommer det att gå riktigt fort, säger Klas Nilsson och säger att det är först nu som formen kommer.
– Det är planerat att vi ska ha en formtopp till Vasaloppet och sedan göra en stark avslutning på säsongen. Nu känns det verkligen bra, berättar Klas Nilsson.

Stor ledarstab
Det är en imponerande stab av ledare som ska coacha de tre åkarna. Förutom vallare och teamchef kommer Team Curira att ha sex servicebilar med totalt 14 till 18 ledare som langar vätska till åkarna på olika platser kring spåret.
Ni som följer loppet på tv kan se att ingen elitåkare stannar vid de officiella matkontrollerna. De får istället specialvätska vid lätta utförsbackar så de inte tappar fart. Detta sker var femte kilometer.
Det krävs alltså en stor organisation för att få fram en vinnare i Vasaloppet.
– Det är skönt att ha Team Curira i ryggen. Vi känner stor tacksamhet för stödet bland alla inom Curira gruppen och ber som tålamod med oss. Detta är en långsiktig satsning, säger Klas Nilsson.

Satsningen fortsätter
Mathias Blomberg, som är skidintresserad styrelseordförande i Curira gruppen, och initiativtagare till Team Curira, signalerar också tålamod med satsningen och blickar framåt:
– Satsningen fortsätter. Team Curira som idé och som satsning finns kvar även nästa år. Det är naturligt medtanke på den exponering som långloppen kommer att få i Svt:s Vinterstudion. Det kommer att bli ett ännu större intresse för dessa åkare.
På bildens syns fr.v: Klas Nilsson, Niklas Henriksson, Johan Lövgren.