Hoppa till innehåll

Fredrik Torehammar – ny VD i Gnistra med en viktig idé

För en tid sedan startades företaget Gnistra kompetenskompass, som tillhör samma koncern som Lystra. Fredrik Torehammar, VD för Gnistra, berättar om den kommande verksamheten:
– Genom Gnistra tar koncernen ytterligare ett steg från att enbart erbjuda assistans till att också verka för att Lystras kunder och andra, som står långt i från arbetsmarknaden, ska få sysselsättning.
Detta är ett nytänkande i arbetet med att hjälpa utsatta personer i samhället och Gnistras VD, Fredrik Torehammar, har en spännande vision hur det ska gå till.

Att skapa ett bra liv för människor som behöver assistans i har flera år varit en stark drivkraft inom Lystra.
Men varför stanna där, när det finns en idé som kan bidra till att dessa utsatta personer ännu mer kan komma ut i samhället, arbeta och få sociala kontakter?
En idé som bidrar till att de känner stolthet och får självförtroende.
Denna idé kan också hjälpa nyanlända och andra personer med utmaningar att komma i sysselsättning.
Det är ur denna tanke som Gnistra föddes och sedan juni 2019 arbetar Fredrik Torehammar med att bygga upp en verksamhet som kommer att berika livet för så många.

Skidlärare med glädje
Fredrik Torehammars engagemang för människor med funktionshinder började när han jobbade som skidlärare och arrangerade event på flera fjällanläggningar i landet. Där jobbade han också för att personer med funktionsnedsättningar skulle kunna åka skidor. Att de, med rätt hjälpmedel, skulle få uppleva tjusningen i backen.
– Det gav så mycket att få se deras lycka av att kunna åka i backen. Speciellt när några av dem klarade detta utan assistent eller anhörig. Deras glädje berörde mig så mycket. Deras lycka blev min lycka, berättar Fredrik Torehammar, som sökte sig till assistansbranschen.

Skapa sysselsättning
I tolv år arbetade Fredrik Torehammar med olika befattningar och uppgifter på ett assistansbolag innan han fick en idé, tog kontakt med ledningen för Lystra. Gnistra startades och han blev företagets VD.
– Vi ska driva en form av bemanningsverksamhet som är riktad mot personer som är inskrivna i arbetspolitiska åtgärder. Nu går vi från att enbart erbjuda assistans till att få ut personer på arbetsmarknaden, säger Fredrik Torehammar och berättar att detta är ett arbete som ska ske i nära samarbete med näringslivet och Arbetsförmedlingen.
– Vi kommer att driva en bemanningsverksamhet inom ett specialområde, men vi kommer inte att bli som de andra stora bemanningsföretagen. Målsättningen är att göra skillnad i många människors liv.

Full av energi
Fredrik Torehammar är eldig och full av energi när han berättar om den kommande verksamheten. En pionjär inom området med full av framtidstro.
– Ja det är min personlighet. Jag vill se snabba resultat. Jag gillar inte förvalta saker, utan vill utveckla och se möjligheter. Genom affärer kommer nya affärer. Samtidigt är det viktigt att vi har roligt i arbetet.
Gnistra kommer att blir ett dotterbolag inom koncernen Formar assistans, där Lystra också ingår. Gnistras uppgift blir att vara en stödfunktion med sälj och bemanning åt Lystra. Det innebär att Fredrik Torehammar kommer att ha ett nära samarbete med Hasse Wennström, som är VD i Lystra.
– Hasse och jag har redan haft flera mycket bra samtal. Vi kommer samarbeta bra. Lystra är ett företag med en bra värdegrund och med hjärtat på rätta stället. Detta kommer också att prägla Gnistra, säger Fredrik Torehammar.

Fakta/ Fredrik Torehammar
Aktuell:Ny VD på Gnistra, som ingår i samma koncern och Lystra.
Ålder: 49.
Bor: Ljungskile.
Familj: Sambo och två barn.
Fritidsintresse: Golf, resor och vatten aktiviteter. ”Jag bor nära havet”.
Detta visse ni inte om Fredrik Torehammar: Att samhällets orättvisor & etik engagerar och berör mig som person och det är något som präglar mig som person privat och i arbetslivet.