Hoppa till innehåll

Så lyckades Andreas i Vinnarskallar komma tillbaka efter olyckan

Flera har sett Andreas Neuman, 34, från Hofors, i TV 4:s program Vinnarskallar.
Ett kraftpaket och ett exempel på att det går att komma tillbaka till livet efter en svår olycka.
– För mig har det varit viktigt med ett positivt tänkande och fånga alla positiva inslag i livet. Det har varit viktigt för mig, säger Andreas Neuman och skickar den signalen ut till andra som råkat ut för allvarliga olyckor som förändrar livet.

I  december 2007 råkade Andreas Neuman ut för en allvarlig arbetsplatsolycka.
– Det gick käpprätt åt helsike, beskriver Andreas Neuman händelsen när han och en kollega blev levande begravda i glödande kalk.
Andreas Neuman fick brännskador på flera stället från brösten och nedåt. Resultatet blev att han fick amputera vänsterbenet. I dag har han regelbundet svåra smärtor på de delar som blev sönderbrända och i det amputerade benet. Större delen av det andra benet är sönderbränt.
Andreas Neuman berättar om de nervsmärtor som drabbar honom så ofta på nätterna.

En gåva
Men här väljer Andreas Neuman att sluta prata om de jobbiga delarna av sitt liv för att istället fokusera på glädjen med livet.
– Nu har jag lärt mig att ta vara på livet. Varje ny dag är en gåva. Det behövs inte vara stora saker i livet för att jag vara nöjd. I dag är jag nöjd efter att ha avnjutit en middag med familjen hemma eller lyssna på fågelkvitter och känna solen i ansiktet. Alla får inte den möjligheten, säger Andreas Neuman och fortsätter:
– Livet är för mig, som har varit så nära döden, en gåva att få vakna varje morgon. I dag är jag inte rädd för döden. Nu är jag mer rädd för att inte leva när man har chansen.

* Vad har du för råd till andra personer som råkat ut för en allvarlig olycka som förändrar deras liv i grunden?
– Klart man måste få sörja och tycka synd om sig själv. Det är jobbigt att vara med om omställningar i livet. Jag var i början deprimerad och mådde inte alls bra. Detta måste man gå igenom, men tillslut är det viktigt och komma till en punkt när det gäller att tänka framåt och fokusera på vad som är bra och vad man klarar av att göra. Fast det är eländigt finns det mycket som är bra.

* Hur viktigt är det att ta hjälp?
– Det är jätteviktigt. Vi bor i ett bra land med oändliga möjligheter. Använda de möjligheter som erbjuds.
* Hur viktig är stödet och reaktionen med anhöriga?
– Tyvärr glöms anhöriga många gånger bort. Det blir en omställning för dem också. Här är det viktigt att tillsammans bearbeta det som hänt. Men det är viktigt att ha en balans när det gäller att vara beskyddande och låta den drabbade utvecklas själv.

Bra liv
I dag har Andreas Neuman ett jobb som säkerhetscoach på ett företag som heter Enerco. Syftet är att informera medarbetare att verkligen följa de säkerhetsföreskrifter som finns.
Han föreläser också om sina erfarenheter och privat är han pappa till en son på åtta år.
För honom är träningen mycket viktigt.
– Det betyder mycket för mig och är en bra smärtlindring.
Men för de flesta är han en av profilerna i programmet Vinnarskallar.
– Jag hoppas verkligen att det programmet kan inspirera andra som hamnat i liknande svåra situationer att kämpa vidare. Efter regn kommer solsken. I bland kan det vara ett jäkla åskväder som oftast drar sig förbi.
På bilden syns Andreas Neuman, redo för programmet Vinnarskallar. Foto: ITV.
Här kan ni se filmen om Andreas Neuman.