Hoppa till innehåll

Sluta gnälla över tv-utbudet

Anders Hansson 11 februari– Ny bloggtext
Vad borde sändas i public service?
Med jämna mellanrum blossar debatten upp.
Speciellt på vintern, när den så kallade kultureliten förfasar sig över flädern kring Melodifestivalen och populariteten kring Vinterstudion.
Mina pojkar har en klar åsikt. De älskar ”Mello” men förstår inte varför pappa eldar upp sig när några har bråttom i ett skidspår. Ofta bestämmer de över remote kontrollen.

Debatten kring public service är överdriven. Nu har vi äntligen en ”tv-modell” i Sverige som passar de flesta. En mix av statliga och kommersiella kanaler.
När det gäller public service är deras utbud så unikt och spännande och brett.
Det är som ett enda stort smörgåsbord av kultur, idrott, debatt och nyheter. Detta borde passa de flesta.
Kvalitén är dessutom hög och trovärdig, något som är så viktigt dessa dagar
Likväl ska det gnällas. Ofta av kulturmänniskor som har så svårt att bredda sitt tv-tittande och prova något nytt.
Som nyligen i ett Facebook-inlägg där en kulturintresserad förfasade sig över att SVT kunde sända en NHL-match i ishockey på en lördagskväll. Notera att NHL i SVT är mycket ovanligt, speciellt på lördagskvällar.
Eller när samhällsdebattörer förfasar sig över att Vinterstudion får så mycket sändningstid på helgerna – trots att skribenten i samma artikel själva konstaterade att Vinterstudion är så populärt.

Hallå, vad är problemet?
Här är några råd till tv-gnällisarna att hantera situationen:
1) Passa på att upptäcka något nytt. Jag testar ofta att exempelvis lyssna av klassisk musik på tv, trots att det inte intresserar mig. Men det berikar.
2) Strunta i Vinterstudion på helgerna. Gå istället ut, motionera, promenera eller umgås med familj och vänner. Strunta i skidåkarna.
3) Upptäck fantastiska SVT-play. Surfa runt i SVTs underbara värld. Se de program ni vill, när ni vill. Då kan ni alltid vara glada och inte behöva gnälla. Var aktiv med remote kontrollen

För mig och Elisabeth är SVT-play ett paradis i vårt tv-tittande med pojkarna. Vi hittar ofta program som pojkarna älskar, som exempelvis Carl-Einar Häckners shower. Det är faktiskt tack vare Daniel och Adam jag börjar inser hans fördelar på scenen.
Jag och Elisabet upptäcker nya saker på tv, tack vare pojkarna. Och det bästa.
Att få se deras glädje över att kunna ta över remote kontrollen