Hoppa till innehåll

Profilen: Därför är Emelie Wernberg en kunnig resurs

Emelie Wernberg är verksamhetsadministratör i Sundsvall och kan verkligen assistans.
Hon sitter nämligen i rullstol och har fem assistenter.

Detta var också bakgrunden till att hon för knappt ett år sedan bestämde sig för att söka till Lystra. Emelie Wernberg berättar hur det gick till:
– Jag ville komma ut i arbetslivet. Mina syskon sa: ”Du kan ju assistans, varför söker du inte till ett assistansbolag?”
– Då tog jag kontakt med Jenny (Lansink, vice VD på Lystra) som jag känner tidigare. Jag förklarade att jag sökte arbete och frågade om det fanns jobb. Hon sa ja! På den vägen är det.
I maj 2018 blev hon anställd på kontoret i Sundsvall och trivs bra.
– Här är människorna så härliga. Alla jobbar här med hjärtat. Många andra assistansbolag ser bara objektnummer och pengar. Men det är viktigt att se människan. Det gör man här på Lystra. För mig känns det bra att kunna serva och underlätta arbetet för våra uppdragschefer, säger hon.
Emelie Wernberg, som har en ryggmärgsskada, ler med hela ansiktet när hon berättar om sitt liv där assisterna är så viktiga:
– Jag har ett bra liv, lika bra som du och många andra. Det finns inget som hindrar mig, tack vare assistenterna.
Emelie Wernberg säger att genom henne har Lystra en resurs i verksamheten:
– Jag har haft assistans i 21 år. Därför har jag en speciell kunskap om detta, som är en tillgång för företaget.
Men när debatten om LSS kommer på tal suckar Emelie Wernberg och säger lite trött:
– Jag orkar inte vara engagerad. Det kommer att ordna sig. De som sitter där uppe i regeringen har säkert goda hjärtan.
Emelie Wernberg har ett gott hjärta. Hon brinner för att hjälpa andra. I synnerhet kvinnor och tjejer som har det svårt. I samband med studier inom kriminologi intresserade hon sig särskilt för ämnet våld inom nära relationer. Det bidrog senare till att hon, och några andra tjejer, startade den första tjejjouren i Sundsvall. Nu sitter hon nu i styrelsen för Kvinnojouren i Sundsvall.
– Detta är något mycket viktigt som jag gärna engagerar mig i, säger Emelie Wernberg.

Fakta/ Emelie Wernberg
Gör:
Verksamhetsadministratör i Sundsvall.
Ålder: 29.
Bor: Sundsvall
Familj:Mamma pappa syskon.
Fritidsintressen: Umgås med familjen och sina syskonbarn. Gillar att de se filmer. Är en lugn tjej.
Detta visste ni inte om Emelie Wernberg: Är mycket bra på att komma ihåg låttexter. Behöver bara lyssna på ett par gånger på en låt så kan hon texten utantill. Är också duktig på att måla och teckna – när kroppen orkar.