Hoppa till innehåll

Julkul special med pojkarna

Anders Hansson 9 december – Ny bloggtext
Nu är det jul igen och julstressen når himmelska höjder.
Det nalkas de dagar på året som några älskar och andra avskyr.
Den tid på året som skapar så många känslor.
En helg för traditioner som vi i vår familj försöker inkludera våra pojkar.

För Daniel och Adam är julen dagar när flera av de vänner, de älskar, kommer hem till oss.  Speciellt när syrran och hennes man kommer. Det är dags för kramar, kul tv, julklappar, godis och tomte.
De förstår inte varför vi firar jul, men de har hängt på jultraditioner – på sitt sätt. Här är några exempel:

* Klä granen: Efter en tid i advent är detta första konkreta exemplet för dem att julen har kommit. På med julmusik och pojkarna blir drivande att hänga upp dekorationerna i granen. De är stolta och glada att få hjälp till. När de är klara är det som vanligt. Alla kulor och tomtar hänger på samma gren. Det få bli smygjusteringar.

* Kyrkan: För oss är det självklart att göra ett besök i kyrkan för att påminnas om varför vi egentligen firar jul. Men ett besök i julottan, midnattsmässan eller julbönen kan bli så tråkigt för pojkarna. Därför väljer vi julkrubban på förmiddagen. Barnens kyrkostund. För pojkarna är detta en stund av musik, skådespel och en spännande docka som ligger i en krubba.
Vi pekar noga på dockan i vår egen krubba. Vi förklarar att detta är Jesus som föddes nu. Pojkarna tittar på oss, förstår ingenting och gör tecken för bebis.

* Julmaten: Vi, som så många andra dukar naturligtvis fram ett stort julbord. Men pojkarna och främst Adam har bara fokus på sill och potatis. Inget annat. Bara massor av sill och potatis och sillsallad. Han kan gå med på att äta en prinskorv. Inget mer.
Adam är lycklig, mätt och omedveten om så mycket annat gott kan missar.

* Kalle Anka: Självklart är de på hugget. Men de kan inte förstå varför deras mamma och pappa somnar efter tio minuter. Då kan de bli riktigt irriterade.

* Jul musiken – främst på tv:Pojkar skiner upp, blir lyckliga och påminns på sina revyaktiviteter i Borlänge. Daniel sitter rak i ryggen och njuter.

* Sällskapsspel. Detta är en tid så vi vill ta bort datorerna och plocka fram sällskapsspelen. Men det är svårt för pojkarna att vara med. Men det går om de sitter med vid bordet. Vi väljer ett spel som kan stimulera. De slår tärningar, flyttar pjäser efter våra anvisningar och sedan ökar vi dramatiken genom lite teater och spex som får pojkarna att hoppa av entusiam.

* Tomten: Ja, han finns naturligtvis!

Julklappar: De blir många med mycket papper. Innehållet är inte lika viktigt som att öppna paketen. Vi slår in en chokladkaka, en tidning, en bilpåse, en tröja, en mössa. Bara de får öppna paket och skratta. Detta blandas med deras mer önskejulklappar. Här blandas kvalité med kvantitet.

* Avkoppling och relax: Glöm det.

* Ishockey: Givetvis på annandagen. Inte bandy, bara hockey och det ska vara Leksands IF.

Vi-känsla i familjen: Absolut. Detta är tiden när vi tar fart mot ett nytt givande år.

Med detta vill jag och pojkarna önska en
God Jul och Gott Nytt År!