Hoppa till innehåll

Profilen: Anna Abrahamsson kan yrket från grunden

Få uppdragschefer på Lystra kan assistansyrket från grunden, som Anna Abrahamsson från Örnsköldsvik. I 16 jobbade hon som personlig assistent innan hon, via en tid som bemanningsansvarig, blev uppdragschef.
– I mitt nuvarande jobb har jag naturligtvis nytta av att förstå vad våra personliga assistenter pratar om, säger Anna Abrahamsson.

Hon beskriver sig som ett yrväder och vill sprida positiv energi. Hon ser sig också som mycket lösningsfokuserad, vilket är en stor fördel när det handlar om att få ihop assistanspusslet.
I dessa sammanhang är det en fördel av att ha en god insikt var som händer där ute i vardagen.
– Assistansyrket är ett bra jobb, som också är så viktigt. Tänk att hela tiden få arbeta med att hjälpa andra till ett bra fungerande liv, säger Anna Abrahamsson, som har utbildning till undersköterska i botten.
Bortsett från ett halvårs arbete på ett städföretag har hon varit personligassistent i 16 år. Anna Abrahamsson hade både Örnsköldsviks kommun och ett annat assistansbolag som arbetsgivare innan hon kom till Lystra 2017. Först arbetade hon inom bemanningen innan hon blev uppdragschef.
– I samband med mammaledigheten 2016 bestämde jag mig för att ta ett nytt steg i min yrkeskarriär. I det sammanhanget måste jag tacka Karin Forsberg som inspirerade mig att komma till Lystra. Hon var min chef i fem år när jag jobbade som personlig assistent och är nu en viktig mentor för mig i det dagliga arbetet som uppdragschef, berättar Anna Abrahamsson.
Samtidigt ger Anna Abrahamsson gärna råd till de som söker sig till assistansyrket:
– Det är en ständig en balansgång mellan att vara privat och professionell. Man måste också hantera situationen att vara personlig assistenstent och arbeta i någon annans hem och ta hänsyn till kundens integritet. Ofta förekommer tankar och åsikter kring detta. Därför bra att Lystra tar upp dessa frågor i assistansutbildningarna.
* Är en du en hård uppdragschef, med tanke på din yrkesbakgrund?
– Jag är en rättvis uppdragschef som gärna sätter riktlinjer i verksamheten. Jag är också bra på att lyssna.
* Vad är din svaghet som uppdragschef?
– Jag kan grotta ner mig i detaljer. Men lite ordning och reda ska det vara även om man är ett yrväder, svarar Anna Abrahamsson och skrattar.

Fakta/ Anna Abrahamsson
Gör:Uppdragschef med bas i Örnsköldsvik
Bor:Örnsköldsvik.
Ålder:35.
Familj:Sambo två barn och ett bonusbarn.
Fritidsintresse:Vara i fjällstugan i Grönfjälls. Där är det skidor och skoter som gäller.
Detta visste ni inte om Anna Abrahamsson:Har ett äventyrligt sinnelag. Har hoppat både fallskärm och bungyjump.