Hoppa till innehåll

Frågor och tankar som snurrar under Musikhjälpen

Anders Hansson 9 december – Ny bloggtext
Yes! Det var min första reaktion när jag först hörde temat för Musikhjälpen 2018.
”Alla har rätt att funka olika”!
Så rätt att lyfta de funktionsnedsattas situation. Därför var det naturligt för att planera detta ämne till just denna veckas blogg-text.

Men förberedelserna och planeringen inför blogg-skrivandet, har denna gång förvandlats från glädje till förvirring.
Jag har läst texter, kommentarer och fakta. Jag har sett på tv och pratat med vänner inom branschen. Det känns inte helt glasklart.
Visst, är det bra att de funktionsnedsatta uppmärksammas. Men träffar det rätt?
Från en studio i Lund har det under några dagar samlats in pengar genom auktioner och upprop. Men det är nu frågorna uppstår:

I Kvällsposten skriver Anders Westgerd, verksamhetsledare vid kooperativet GI:
”Vi uppskattar inte att vi förknippas med svaghet och välgörenhet. Det är inte vad vi vill ha, det är i riktning tvärtemot det vi vill åstadkomma. Personer med funktionsnedsättningar har rättigheter på samma vis som andra människor och det är det perspektivet vi vill arbeta utifrån. Våra åsidosatta behov och dåliga livsvillkor, även här i Sverige, löses inte genom hopskramlade pengar. Vi behöver lagar, regler, viten och medmänniskors uppfattning om att vi räknas på samma vis som dem själva.”
Han har en poäng.

Så kommer frågan: Var hamnar alla pengarna?
I en sändning säger programledaren att dessa pengar kan räcka till många kryckor och rullstolar. Men stopp ett tag. Har vi inte redan ett sjukvårdssystem som förser våra funktionsnedsatta med hjälpmedel?
I Sverige står vi ju inför för andra utmaningar, som hotad assistans och rättigheter.
Men var hamnar pengarna? Flera av mina vänner har frågat detta.
Svaret finns på Sveriges Radios hemsida: Pengarna går till funktionsnedsatta runt om i världen.
Jag blir glad och varm eftersom där ute i världen har dessa människor så mycket svårare än i Sverige. Där ute i världen behövs verkligen pengarna.
Så rätt och så bra! Men det tog tid att förstå.

Så plötsligt tänker jag ett varv till när jag hör en ett föräldrapar till en funktionsnedsatt liten pojke säga i studion: Vi har tur att vi bor i Sverige.
Ja, vi har det bra i Sverige, med akutsjukvården, med medicinska uppföljningen, med rehabiliteringen, med hjälpmedlen.
Men samtidigt går det ju åt fel håll i Sveriges när det gäller de funktionsnedsattas plats i samhället. Med assistansen och viljan hos politikerna.
Många uppmärksammar situationen via Musikhjälpen genom att skänka en slant. Men var är deras tankar i morgon när vardagen börjar för funktionsnedsatta i Sverige?

Samma vecka som Musikhjälpen pågick klubbades Moderaternas och Kristdemokraternas budget igenom i riksdagen. Enligt sajten assistanskoll.se föreslog Kristdemokraterna 1,69 miljarder mer i assistansersättning för 2019 än övergångsregeringens budget och en höjning av schablonbeloppet (ersättning till assistansbolagen för assistans) med 2,2 procent. När Moderaterna sagt sitt blev höjningen 350 miljoner kronor och höjning av schablonbeloppet med 1,5 procent.
Det var mycket prat av KD och M under valrörelsen och sedan fina ord i Musikhjälpen.
Men verkligheten blev annorlunda och kampen fortsätter!
Bilden är en skärmdump från Musikhjälpens sajt i Sveriges radios hemsida.