Hoppa till innehåll

Profilen: Anna Andersson reste sig efter den jobbiga tiden

– Mitt jobb innehåller så många känslor och ger perspektiv om vad som är stort och smått i livet.
Så sammanfattar Anna Andersson sitt jobb som uppdragschef på Lystras kontor i Stockholm.
Hon berättar om möten med människor, som gått igenom så många svårigheter, men hon har inte haft det så lätt själv.

En gång var Anna Andersson personlig assistent. I fyra år arbetade hon bland annat med ett barn som växte upp och tränade till sig möjligheter att kunna klara sig själv i livet.
– I dag går det bra för den personen. Det är stort och känns så bra, säger hon.
Men ett tolv-årigt samarbete med en vuxen kund slutade med sorg.
– Vi jobbade så länge tillsammans. Det blev allt sämre för den personen som sedan gick bort, berättar Anna Andersson och säger att det var naturligt att kunna sörja tillsammans med kundens anhöriga.
– Vi hade ju jobbat så länge tillsammans och stod nära varandra, säger Anna Andersson.
Hon berättar att det blev en extra tuff period i livet eftersom strax innan hade hennes båda föräldrar gått bort inom en kort tid, liksom hennes mormor.
– Dessutom blev jag nu arbetslös. Det var riktigt jobbigt.

Reste sig
Men Anna Andersson reste sig och tog ett nytt språng inom assistansbranschen. Hon blev verksamhetschef inom ett annat assistansbolag och 2016 kom hon till Lystra.
– När min kollega Christina Melin bestämde sig för att arbeta för Lystra kändes det rätt att hänga med. Ett beslut som jag aldrig har ångrat.
Hon berättar om ett yrke som handlar mycket om att träffa människor och lyssna på deras livsberättelser.
– Att höra vad de ha gått inom ger perspektiv på livet och inse att många av våra andra utmaningar är smått i det sammanhanget.
Anna Andersson berättar också om en bra dag på jobbet:
– Det är när assistansen rullar igång för en kund och personliga assistenter är rekryterade. När sedan det dagliga arbetet kommit i gång och det flyter bra med teamet, känns det så inspirerande.
Anna Andersson fortsätter:
– Lika jobbigt är det en dag när personliga assistenter anmäler sig sjuka och det blir en kamp mot klockan att snabbt klara bemanningen och schemaläggningen. Det är ingen bra dag. Men de flesta dagarna på Lystra är bra!

Fakta/Anna Andersson
Bor:Stockholm
Ålder:42
Familj:Man och två barn 13 och 9 år.
Fritidsintressen:Engagemanget i barnens idrottande (fotboll och innebandy inom Tungelsta IF). Bästa ”egentiden” är träffa kompisar över en fika. Gillar att resa. En annan bra ”egentid” är den lugna stunden på pendeltåget till och från jobbet. ”Det är som mitt vardagsrum”.
Detta visste ni inte om Anna Andersson:Har tagit körkort för tungt släp för att kunna köra familjens stora husvagn. Gillar att köra bil.