Hoppa till innehåll

Debatt: ”Vill se en ärligare debatt om LSS”

I dagens Dalademokraten publiceras en debattartikel som efterlyser en ärligare debatt kring LSS. Lystras VD Daniel Lindkvist menar att regeringen säger en sak men agerar helt annorlunda och att det inte går att diskutera frågan när man inte redogör för de verkliga motiven.

”Jag tycker att det minsta man kan begära är att regeringen slutar behandla alla som frågan berör som mindre vetande. Du behöver inte vara nationalekonom eller raketforskare för att förstå varför det som händer händer, det är till största delen en kostnadsfråga och då måste man kunna debattera den som en sådan”, säger Daniel.

Du tycker att regeringen far med osanning? 

”Man har åtminstone en dold agenda, låt vara att den är synnerligen uselt dold. De bakomliggande motiven är tydliga för alla, det är bara löjligt att låtsas som att det enda fokuset handlar om att ”återupprätta förtroendet för reformen”. Det huvudsakliga fokuset ligger i att inte bara bryta kostnadsutvecklingen utan att minska de befintliga kostnaderna.”

Men skulle något förändras om man sade att det var så då, att det kostar för mycket? Resultatet skulle väl bli detsamma? 

”Då kan vi åtminstone debattera frågan på ett hederligt sätt. Om jag säger till en politiker att ”det vis på vilken LSS tillämpas är ett sätt att spara pengar” så är svaret ”Nej, det är för att ersättning måste gå till dem som behöver den och vi värnar samhällets svaga”. Sedan går hela diskussionen ut på huruvida det faktiskt handlar om ekonomi eller inte. Om man är rak och ärlig nog att tillstå det, då är ju frågan istället hur vi prioriterar och fördelar samhällets resurser. Det är en helt annan fråga och en betydligt mer konstruktiv sådan. 

Du har varit aktiv i media med fler publicerade debattartiklar, tror du att det gör någon skillnad? 

”I ett större perspektiv gör förstås just mina inlägg i debatten ingen större skillnad. Däremot vill jag vara en del i att fortsätta driva fram en större rörelse och opinion, med fler höjda röster för funktionsnedsattas rättigheter. Om jag hörs, om föräldrar hörs, om andra bolags företrädare hörs och om assistansanvändare hörs – tillsammans blir det en ganska stark röst. Det är jätteviktigt att frågan inte dör ut nu, för att regeringen backade på några i det stora hela mindre punkter. Många har under flera år fått sin tillvaro sönderslagen när assistansen dramatiskt minskat eller helt dragits in. Deras situation påverkas inte alls av regeringens besked nu. Vi måste gemensamt fortsätta kämpa för att de ska ha rätt att få sina liv tillbaka. 

DEBATTARTIKELN I DALADEMOKRATEN KAN DU LÄSA HÄR. 

Dalademokraten 15/11: ”Jag vill att regeringen är ärliga med vad de vill med LSS – idag säger man en sak och gör en annan.”

TIDIGARE DEBATTARTIKLAR FINNER DU HÄR:

Dalademokraten 7/11: ”Ovärdigt hur människor i behov av assistans behandlas – du och jag kan också drabbas”

Dagens Samhälle 3/11: ”Regnér – och Alliansen – har satt spiken i kistan för LSS”