Hoppa till innehåll

Ett tillgängligare festivalfalun

Sommaren är för många festivalernas tid. Musik, vänner, glädje och fest i en härlig kombination. Tyvärr har festivaler generellt varit exkluderande för många personer med en funktionsnedsättning, där det inte funnits ordentliga handikappläktare, varit svårt med toaletter eller att platsen hela enkelt varit svårframkomlig för rullstolsburna eller för någon som kanske behöver stöd för att gå eller orientera sig.

Lystra personlig assistans vill självklart att även människor med andra förutsättningar ändå ska kunna få uppleva stämningen på festivaler. Redan 2015 var företaget med som partner till Granny goes street i Falun och från och med i år är Lystra också partner till Sabaton Open Air.

– Jag har själv besökt Sabaton Open Air vid ett flertal tillfällen, bland annat den allra första gången då det fortfarande hette ”Rockstad: Falun” och egentligen var tänkt som en releasefest för Sabatons nya album, säger Daniel Lindkvist, vd på Lystra. Det är en rolig festival, har alltid varit god stämning och för mig är tillgänglighetsfrågan viktig. Jag brinner för att människor som behöver lite mer stöd och andra förutsättningar ska kunna få delta fullt ut i samhället, utifrån deras egna villkor.

Nu har SOA dessutom tagit in Jörgen Malmberg, som jag känt och gjort affärer med tidigare, som partneransvarig. När Jörgen ringer och säger att han ska göra någonting bra, då vet jag att det också kommer att bli bra och därför var det självklart att vilja vara en del av det.

Lystras partnerskap innebär att företaget dels ser till att det blir en ordentlig handikappläktare på området. Man kommer också att ha personal på plats som bemannar ROCK KIDS, läktaren och insläppet, för att vara behjälpliga med att skapa en bra upplevelse kring festivalen.

– Inte sällan har personer som exempelvis är rullstolsburna svårt att ta sig runt, det kan vara trångt på området och man kan behöva hjälp av ytterligare en person förutom den ordinarie assistenten för att ta sig fram. Där tänker vi att det är bra om vi har personal på plats som kan bidra till att man kan känna sig trygg med att det blir en trevlig vistelse på festivalen, menar Daniel Lindkvist.

Jörgen Malmberg gör sitt första år som VIP Manager på Sabaton Open Air. Även han tycker att service, trygghet och upplevelse är en självklarhet att lägga fokus på.

För mig är det en självklarhet att festivalen skall erbjuda en god upplevelse för alla besökare och att alla skall kunna besöka festivalen. Därför känns det extra roligt och stimulerande att få samarbeta med Daniel och Lystra för att säkerställa upplevelsen för handikappade, personer med särskilda behov samt alla barn. Att vi även kunna förverkliga projektet ROCK KIDS för barn mellan 0-13 år tillsammans med Lystra och bemanning från deras personal är helt klart en bonus för alla parter, berättar Jörgen Malmberg.

Förutom Sabaton Open Air är Lystra även i år partner till Granny Goes Street, med samma koncept att bemanna handikappläktaren med tillgänglighetsvärdar.

Vi har ett jättebra samarbete med Falu kommun som anordnar Granny Goes Street och är glada över att få vara med där för tredje året i rad. Personalen som jobbat där tycker att det är kul, besökarna har uppskattat servicen och vi får vara med och skapa ett tillgängligare festivalfalun, vilket känns riktigt kul, säger Daniel Lindkvist som själv kommer att arbeta några pass under Sabaton Open Air.

Det kommer jag absolut att göra. Det är ett jättekul sätt att möta kunder och assistenter som jag kanske annars inte har förmånen att träffa så ofta och även få träffa nya människor, så även jag ska dra mitt strå till stacken.